I DON’T DO FASHION. I AM FASHIONTe-ai intrebat vreodata ce inseamna sa studiezi Fashion Design?

Pentru ca de multe ori am fost intrebata, ce inseamna sa studiezi Fashion Design, am decis sa scriu acest articol pentru toti cei interesati de minunata lume a modei sau de ce nu, pentru toti cei care doresc sa imbratiseze o cariera in acest domeniu, avand posibilitatea de-a aleage specializarea potrivita.

Proiectare Vestimentara – este exprimarea grafica a ideei vestimentare, folosirea si combinarea creativa, dar si corecta a texturilor si materialelor, dar si cum sa creezi unitati vestimentare prin construirea tiparelor, atat de dama cat si de barbati.

  • In moda, designerul vestimentar realizeaza conceptul tinutelor, iar proiectanul  construieste tiparele pentru croirea pieselor vestimentare.
  • Stilism- este” limbajul” de exprimare in viata de zi cu zi a modei prin imagine si stil, tendinte si conduite vestimentare, astfel incat iti va permite sa-ti incepi cariera ca Stilist de Moda.

Concluzie:

Fashion Designerul, realizeaza conceptul tinutelor, Proiectantul Vestimentar construieste tiparele pentru croirea pieselor vestimentare, iar Stilistul sa cunoasca stiluri, trend-uri, materiale inovatoare, sa fie actual din punct de vedere stilistic, sa aiba abilitatea de a interpreta trendurile,te invata cum sa te poti imbraca in functie de eveniment si nu in ultimul rand sa cunoasca in detaliu industria fashion.

Ei bine, pentru a intelege teoria de mai sus, m-am gandit sa prezint practic una din creatiile personale, pentru a calatorii impreuna in minunatul meu Univers.

In primul an am avut sansa de a-mi sedimenta bazele in materie de Fashion, iar unul dintre examenele pentru care m-am dedicat 100% a fost “ Manipularea materialelor”, un curs foarte important in Fashion Design.  Este vorba de amplasarea si combinarea materialelor pentru obtinerea unui produs vestimentar inedit, insa utilizabil. Pe scurt pentru cei interesati, in primul semestru am  invatat cum se coase, geometrie-masuratori, creare tipare si manipularea materialelor, ideea acestui curs a fost crearea propriul nostru produs.

Fiind foarte pasionata de styling, trenduri, unul dintre profesori a observat pasiunea mea pentru denim (usor pentru mine de-al scoate din anonimat), mi-a sugerat lucrul cu acest material. Am fost super incantata, deoarece este foarte important sa lucrezi cu ceea ce iti place si ce te reprezinta.

Asa dar, am creat o jacketa denim super basic cu croiala oversize, pastrand proportiile, am ales pe langa aceasta un body din denim care urmeaza linia corpului (!! daca alegi o piesa vestimentara superdimensionata, restul pieselor trebuie sa urmeze liniile corpului).

Pentru a-mi pune total amprenta, am decis sa accesorizez manecile cu franjuri din denim ( care au fost lucrati manual ), iar in partea din fata o pictura stilizata. Spatele pot spune ca este punctul de atractie pentru mine, deoarece aici chiar m-am jucat cu materialele. Am folosit cercuri transparente dintr-un material plasticat de diferite marimi, pictate in nuante de verde, maro, galben si alb pentru a duce spre partea de camuflaj, fiind aplicate cu ajutorul unor incheietori din cupru. Datorita transparentei, se evidentiaza contactul usor cu pielea, toate astea pentru a obtine un efect mai inedit.

Personal, sunt fascinata de efectul final si cel mai mult m-a incantat faptul ca o pot purta in diferite combinatii. Insa nu era de ajuns din punctul meu de vedere doar o simpla jacketa si astfel mi-a venit idea de a realiza un body din denim, accesorizat bineinteles tot cu franjuri din acelasi material. Modelul este destul de simplu, nici nu mi-as fi dorit ceva mai sofisticat deoarece punctul de interes este jacketa. Ea este vedeta serii!

Nu a fost doar un simplu experiment, ci pur si simplu o creatie by Bianca Nita.

Inventivitate, creativitate, pasiune si rabdare, acestea sunt cuvintele suplimentare pe care le adaug in “portofoliu” unui fashion designer!

XOXO